O stravovaní, výživových doplnkoch či detoxikácií ste už určite toho počuli a čítali veľa. Častokrát možno máte pocit, že si rôzne informácie protirečia. Dôležité však je, aby ste si uvedomili, že každý je individuálny, a preto nemožno dávať univerzálne rady. Pri závažnejších alebo chronických prípadoch v našej poradni odporúčame doplnky výživy pre podporu samouzdravovacích systémov organizmu. Kladieme dôraz na to, aby sme každému klientovi poskytli len také rady, ktoré je schopný zaradiť do svojho každodenného života.
Výživové odporúčania
Toxínmi nazývame obrovské množstvo rozličných negatívnych vplyvov, ktoré sa v človeku hromadia nesprávnymi stravovacími návykmi, nedostatkom pohybu, vysokou hladinou stresu, negatívnymi myšlienkami či emóciami a ďalšími vplyvmi z okolitého prostredia (napr. z ovzdušia, z domova – farbivá, lepidlá, z kozmetiky, z jedla – konzervanty, umelé sladidlá, herbicídy, pesticídy, umelé hnojivá, dusičnany, lieky, ťažké kovy, aj z vody. Naše telo vždy pracuje v náš prospech a dokáže množstvo neprospešných vecí odstrániť vlastnými silami. To, čo nazývame zdravotný problém alebo choroba, je v skutočnosti len prepracovaný ochranný systém nášho tela.
Hlavným zdrojom energie a základným prvkom pre rast a zachovanie všetkých tkanív v tele sú makroživiny (makronutrienty): sacharidy, bielkoviny a tuky. Do druhej skupiny sa zaraďujú mikroživiny (mikronutrienty): vitamíny, minerály, stopové prvky.

Rastlinná strava je úzko prepojená so silou prírody. Okrem toho, že obsahuje základné živiny, ktoré potrebujeme pre naše fungovanie, má v sebe aj energetickú hodnotu. Rastlinná strava obsahuje aj tzv. fytochemikálie (antokyán, lykopén, chlorofyl, luteín, resveratrol, flavonoidy). Jedným z najvýznamnejších účinkov fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Voľné radikály sú atómy alebo skupiny atómov – molekuly, ktoré majú aspoň jeden nespárený elektrón – tento nespárený elektrón spustí „elektrónovú búrku”, ktorá mení vlastnosti postihnutých atómov a molekúl, čo v konečnom dôsledku znamená poškodenie buniek a orgánov. Do víru elektrónovej smršte vstupujú mnohé fytochemikálie ako ochrancovia našich vlastných atómov a molekúl.
Fytochemikálie sa nachadzajú iba v rastlinných potravinách. Nenájdete ich v mäse, vajíčkach ani v mliečnych výrobkoch. Avšak každý kúsok ovocia, zeleniny, bylinky alebo koreniny obsahuje tisíce týchto látok. Ovocie a zelenina dokonca nemusia byť výlučne surové, aby sme z nich získali fytochemikálie, pretože väčšina z nich je termostabilná a odolná aj voči teplotám pri pečení a mrazení. Preto človek, ktorý má dostatok pestrej rastlinnej stravy v rámci každého dňa, môže počítať so silnou ochranou a človek, ktorý sa ovociu, zelenine, bylinkám a koreninám vyhýba, sa zbavuje najprirodzenejšej ochrany, ktorú môže použiť.

Dobrý poradca alebo konzultant celostného zdravia však svojmu klientovi nesľubuje zázračné vyliečenie úpravou jedálnička, ale zdôrazňuje potrebu jeho spolupráce pri dodržiavaní komplexnej zmeny životného štýlu. Stravovací režim nemožno glorifikovať ako ako jediný prostriedok na uzdravenie, pretože dôležitú úlohu hrá aj riešenie emocionálnych konfliktov a zvládanie stresu. Tieto faktory totiž stoja pri vzniku každého ochorenia.
Vitamíny sú základné kamene nášho zdravia – bez nich by v tele neprebiehali životne dôležité biochemické pochody. Ľudské telo si väčšinu vitamínov nevie vyrábať samo. Výnimky tvoria vitamíny A, B2, B12, D a K. Vitamíny B2, B12 a K sú produktom činnosti črevných baktérií, vitamín D sa tvorí v koži z provitamínu pri opaľovaní vplyvom slnečného žiarenia a vitamín A sa z provitamínov tvorí v tráviacom trakte a v pečeni. Nadbytok jedného vitamínu alebo minerálu môže narušovať vstrebávanie iných živín. Naopak nedostatok jedného vitamínu môže spôsobiť prerušenie reťazca biochemických pochodov prebiehajúcich pri metabolizme aj v prípade, že zastúpenie ostatných vitamínov je v norme.

Odborne sa nedostatok vitamínov v tele nazýva hypovitaminóza a úplný nedostatok avitaminóza. Každý vitamín má niekoľko špecifických úloh. Vitamíny sú potrebné v malých, ale pravidelných dávkach. Delia sa na dve skupiny. Prvou sú vitamíny rozpustné v tuku – A, D, E a K. Nevylučujú sa z tela močom, takže ich nadmerný príjem predstavuje isté zdravotné riziko – dochádza k tzv. hypervitaminóze. Druhou skupinou sú vitamíny rozpustné vo vode – zahrňujú vitamíny skupiny B a vitamín C. Ľahko sa vstrebávajú, ale telo ich nevie dlhodobo uskladniť. Pre ich rozpustnosť ich strácame močom a potom. Mali by sme ich dopriať nášmu telu denne, aby sa dostali do všetkých tkanív v potrebnom množstve. Vitamíny sa vo svojom účinku navzájom dopĺňajú. Väčšina vitamínov sa varom, chemickou úpravou a mechanickým spracovaním ničí.
Minerály sú anorganické látky, pochádzajúce z kameňov a kovových rúd. Delíme ich na hlavné a stopové. Vápnik, horčík, draslík, fosfor, síra, chlór a sodík sú hlavné. Stopové potrebujeme v menšom množstve – sú to napr. železo, jód, chróm, meď, selén či zinok. Minerály sa dostávajú z pôdy do rastlín a z rastlín do nášho tela. Prijímame ich tiež z mäsa zvierat, ktoré konzumujú rastliny. Minerálne látky a stopové prvky si naše telo samo neprodukuje, denne ich musíme prijímame prostredníctvom stravy.
Vhodne zvolené doplnky výživy v pre telo čo najvstrebateľnejších formách a bez zbytočných prídavných látok môžu podporiť samouzdravovacie systémy vášho organizmu a pomôcť znovunastoliť rovnováhu vášho organizmu. V rámci konzultácie v našej poradni poskytujeme odporúčania na vhodné doplnky výživy podľa individuálnych potrieb klienta (žiadne produkty sami nepredávame ani nemáme z odporúčaných produktov žiadnu províziu).